Blat de tort alb
Ingrediente: 8 oua,8 linguri de apa,16 linguri de zahar,16 linguri de faina,coaja de lamaie sau esente.Se bat foarte bine ouale cu apa si cu putina sare pana se intaresc.Galbenusurile se freaca cu 3 linguri de zahar(din cele 16)pana se albesc.Restul de zahar se pune treptat peste albusurile batute spuma pana ce terminam tot zaharul. Apoi apoi incepem sa adaugam cate o lingura de faina si una de galbenusuri amestecand dupa fiecare pana le incorporam in albusuri. Trebuie neaparat sa amestecam foarte usor cu o lingura de lemn,facand o miscare de "rasturnare" pentru ca in caz contrar se lasa compozitia pe masura ce adaugam faina.
Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu ulei si tapetata bine cu faina sau cu hartie de copt si se da la cuptorul incalzit in prealabil la temperatura mare timp de 5 minute dupa care se da la foc mic pana se coace.Timpul de coacere difera de la un cuptor la altul. Blatul este gata cand se desprinde usor de pe peretii tavii de copt si capata o culoare aurie.
Este indicat sa nu se deschida cuptorul cel putin in primele 15 min sau daca se poate deloc.Cand este gata orprim focul si lasam intredeschisa usa cuptorului (punem un prosop sa nu se inchida de tot) si lasam blatul sa se raceasca in cuptor sau cel putin sa fie caldut cand il scoatem afara.In felul acesta blatul nu o sa se lase niciodata chiar daca nu am folosit praf de copt.
Este o reteta care reuseste intotdeauna.
Blat cu cacao
Pentru blatul cu cacao se folosesc aceleasi ingrediente numai ca o sa inlocuim 2-3 linguri de faina cu 2-3 linguri de cacao in functie de cat vrem sa fie de inchis la culoare.Cacaoa se pune la sfarsit si se amesteca foarte incet pentru ca o sa se lase putin blatul (fata de cel fara cacao)din cauza densitatii prafului de cacao.Din aceasta cauza folosesc o cantitate mai mare de ingrediente la blatul de cacao daca vreau sa fie de aceeasi dimensiune ca si cel alb.In principiu trebuie sa punem o cantitate dubla de faina si zahar fata de oua si apa.De exemplu:10 oua,10 lg apa,20 lg faina,20 lg zahar.
Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei iar in loc de apa putem folosi si cafea naturala tare daca vrem de exemplu un blat cu aroma de cafea sau sucuri de fructe.
scuza-ma ca te intreb,ai scris ca se bat ouale cu apa si apoi galbenusurile cu zahar,nu e ceva gresit?se bat albusurile cu apa?
RăspundețiȘtergereBuna Yaya! Nu am gresit cu nimic,asa cum am spus se bat albusurile cu apa(sau apa minerala,suc,compot,cafea, etc daca dorim o anumita aroma) si dupa ce cresc albusurile incepem sa adaugam zaharul in albusuri pana ce se intaresc foarte tare.Iar galbenusurile se bat separat cu zahar si se adauga la sfarsit ,odata cu faina.Sper sa ma fi inteles de data asta!Poate n-am explicat eu destul de bine.
RăspundețiȘtergeream inteles acum ca albusurile se bat cu apa si apoi se adauga galbenusurile,dar in reteta la modul de preparare ai scris se bat ouale cu apa,acum imi e clar,nu te supara pe mine ca te-am intrebat dar vreau sa-l fac,o zi buna
RăspundețiȘtergerevoi incerca de paste reteta ta ,mi se pare mai pufos blatul,adaugand apa,mai ales ca nici eu nu folosesc praf de copt
RăspundețiȘtergerecu aceasta reteta intotdeauna blatul iese mai pufos...si eu am ramas la ea...
RăspundețiȘtergere